Autor: prof. univ. dr. Ioan Roxin
Tatami-ul este un loc sacru unde judoka își testează limitele, șlefuindu-și atât arta cât și spiritul. Tatami-ul simbolizează continuitatea și respectul pentru tradiție, umilința și acceptarea, călătoria continuă spre perfecționare și auto-cunoaștere.
Acum, un nou tip de tatami se conturează în lumea digitală – un spațiu unde Inteligența Artificială își dezvoltă propriile „tehnici“ și „reflexe“.
Dar ce se ascunde cu adevărat în spatele acestui „tatami digital“?
Dincolo de un cuvânt la modă și un mit, Inteligența Artificială este o extensie a inteligenței umane, nu un înlocuitor al acesteia.
Această conferință demistifică Inteligența Artificială, încurajează și inspiră. La fel cum pășiți cu respect pe tatami, profesorul Ioan Roxin vă invită să explorați cu mintea atentă și deschisă lumea Inteligenței artificiale. O să descoperiți cum algoritmi aparent complicați pot fi la fel de accesibili precum o tehnică de bază în judo. După o introducere în fundamentele inteligenței artificiale, conferința va explora mecanismele IA generative, oferind o perspectivă asupra principalelor rețele neuronale generative (GAN, RNN, GPT). Explicarea instruirii unui model de limbaj de mare capacitate (LLM) va permite înțelegerea strategiilor de inginerie a prompt-urilor, cu exemple concrete, inclusiv ChatGPT, Dall-E, Claude și Perplexity.ai.
Pregătiți-vă să vedeți dincolo de complexitate și să înțelegeți esența Inteligenței Artificiale, la fel cum înțelegeți esența unui ippon perfect.
Carieră academică și profesională de succes
Prof. Ioan Roxin și-a construit o carieră academică și profesională impresionantă, marcată de un dublu parcurs geografic și disciplinar. Originar din România, după terminarea primului an al facultății de Matematică-fizică din Oradea, fascinat de „cibernetică și informatică” a dat admitere la facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatica economică pe care a terminat-o, ca major de promoție, în 1980. A fost titularizat în învățământul universitar în 1982, la catedra de Cibernetică, după doi ani de analist-programator la Institutul Central de Informatică și la Centrul de calcul al Laboratoarelor Catedrei de Cibernetică. În 1991, o bursă a Guvernului francez pentru o diplomă de studii aprofundate în ingineria informaticii, la Institutul National de Științe Aplicate din Lyon, a reprezentat debutul implicării sale intense în domeniul multimediei și al TIC-urilor. Conferențiar și apoi profesor universitar la Universitatea Franche-Comté (UFC), Roxin a fost inițiatorul mai multor formații în multimedia și TIC (specializarea « Produse și Servicii Multimedia », licență și master PSM). Cartea «Multimédia. Les fondamentaux – Introduction à la représentation numérique» (Roxin & Mercier, 2004) a fost și a rămas o referință în domeniul multimediei.
Din punct de vedere științific, Roxin s-a distins prin cercetările sale privind folosirea multimediei, a tehnologiilor semantice și a inteligenței artificiale pentru învățarea personalizată, editarea digitală și semantizarea conținutului comunicării. Contribuția sa științifică este marcată de proiecte și publicații de impact, precum și o prezență internațională semnificativă. A fost profesor invitat în Brazilia, Canada, Finlanda, Japonia, Liban, Maroc, Mexic, Tunisia, Vietnam. Din 2014 până în 2023 a fost directorul laboratorului de cercetare ELLIADD (Édition, Langages, Littératures, Informatique, Arts, Didactique, Discours), un laborator interdisciplinar, cu peste 150 de cercetători.
Pentru rezultatele în cariera sa universitară i s-au decernat gradele „cavaler” și „ofițer” al ordinului „Palmes Académiques”.
Actualmente este profesor emerit la Universitatea Franche-Comté si președinte al antenei Universității deschise, antena din Montbéliard.
Imnul „Pantheon Judo Camp 2024”
Folosind inteligenta artificialà generativà, prof. Ioan Roxin compus un imn pentru ediția 2024 a stagiului Pantheon Judo Camp.
Versurile au fost generate cu Claude 3.5 (de la Anthropic) iar melodia a fost „compusà” cu SUNO AI . Puteti asculta melodia la adresa :
https://suno.com/song/81f90393-b48e-4258-8c14-7dbabed5349e
Versurile imnului „Pantheon Judo Camp”, ediția 2024:
Vers 1:
Pe țărmul Mării Negre, la Venus ne-adunăm
Cu Teseleanu George, Pantheon-ul îl onorăm
O mie de judoka, din țări învecinate
Vin să-și testeze forța și tehnicile-nvățate
Refren:
Pantheon Judo Camp, pe tatami ne unim
Cu Surlă și Kikuchi, arta noastră o șlefuim
Spiritul nostru crește, în aer liber ne-antrenăm
Pe plajă și pe tatami, limitele le depășim
Vers 2:
Shepherd și Hosokawa, legende-n lumea judo
Ne-arată calea forței și-a minții în bushido
Iar Roxin ne deschide porți către viitor
Cu inteligența artificială, un aliat, nu un temător
Refren:
Pantheon Judo Camp, pe tatami ne unim
Cu Surlă și Kikuchi, arta noastră o șlefuim
Spiritul nostru crește, în aer liber ne-antrenăm
Pe plajă și pe tatami, limitele le depășim
Vers 3:
De la tomoe-nage la rețele neurale
Explorăm noi tehnici, și cele digitale
Pe tatami tradițional sau în spațiul virtual
Căutăm perfecțiunea, cu spirit imparțial
Bridge:
De la copii la seniori, toți avem un țel comun
Să creștem împreună, să fim mai buni, să ne-mplinim
Black Sea Judo Cup ne cheamă să ne-ntrecem
Dar prietenia și respectul, mereu le vom păstra
Refren:
Pantheon Judo Camp, pe tatami ne unim
Cu Surlă și Kikuchi, arta noastră o șlefuim
Spiritul nostru crește, în aer liber ne-antrenăm
Pe plajă și pe tatami, limitele le depășim
Outro:
Pantheon Judo Camp, o tradiție ce dăinuie
Opt ani de excelență, și multe vor să vie
Cu minte și cu suflet, pe tatami pășim
Spiritul Pantheon, etern îl făurim